Les Estacions Perdudes de Barcelona


Estació d’Espanya

ESTACIÓ DE PLAÇA ESPANYA (ANTIGA)

Línea: 1

Nota: la linea 1 fou la segona linea de metro que es va fer a Barcelona i es coneixia com “el Transversal”

Lloc on és: prop de l’actual estació d’Espanya,

Història:

És la mateixa estació d’Espanya que actualment du aquest nom i que fou inaugurada el 1929 en motiu de la Exposició Universal. Per això s’hi usà una tercera via. Ara dues d’aquestes formen part de l’actual estació d’Espanya. La tercera via posteriorment fou usada per aparcar metros i més endavant suprimida (any 1975). El seu lloc ara l’ocupa en part les botigues i l’entrada de l’estació de la plaça d’Espanya dels Ferrocarrils de la Generalitat i és encara visible.

CORRECCIÓ:

Jo deia:

“… inaugurada el 1929 en motiu de la Exposició Universal. Per això s’hi usà una tercera via i la seva andana corresponent que no son les dues vies actuals de la linea 1 …”


“Poguibó em comenta:

“… l’estació d’Espanya està ubicada on està actualment i és una sort perquè és de les estacions més maques que hi ha al Metro i hagues estat una pena deixar de tenir una estació d’aquestes característiques. L’única diferència és que es va construir amb 3 vies per establir serveis llançadora Catalunya – Espanya durant l’Exposició Universal. …”
——————–
En relació amb aquesta estació sembla ser que es va projectar uns tunels amb finalitats militars que havien d’anar de Plaça Espanya fins el castell de Montjuïc passant pel barri del Polvorí (un barri a Montjuïc fet on abans havia un polvorí militar). El pla per fer aquests tunels no es coeix massa be i es mig llegenda urbana però el que si es cert es que es va fer el començament del tunel i que abans de la guerra civil es va preveure seguir-lo coma una branca del “Transversal” (actual linea 1) que havia d’anar de la Plaça de Sants a Pubilla Cases. A banda d’això semble ser que si hi ha tunels sota el barri del Polvorí però no se si enllacen amb Plaça Espanya totalment o tenen alguna altra bifurcació. En alguns llocs he llegit que aquella mena de tunel tapiat que es veu a un penya-segat a l’alçada del Morrot passant per la Ronda Litoral te a veure amb aquella xarxa de tunels. En altres bandes he llegit que des de aquell tunel tapiat del Morrot es podia accedir fins el castell (el castell es dalt del penyasegat). A Montjuïc (al barri del Poble Sec) també hi ha un tunel que s’ha atribuit a la xarxa de tunels militars i que durant la guerra civil s’usà com a refugi anomenant-lo “refugi 307”

Fotografies:

L’estació d’Espanya del Transversal el dia que fou inaugurada l’any 1929:

L’estació de plaça Espanya del Transversal:

Aspecte actual de l’estació de Plaça Espanya de la linea 1:


Anuncis

Feu un comentari so far
Deixa un comentariDeixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s%d bloggers like this: